Telovýchovná jednota

vychováva telo.


Od 21. juna 2010

Smrekovica 2010

Prišla jeseň a s ňou aj nejaké netradičné Dynamo aktivity, kde nie je vždy cieľom naháňať sekundy a bodíky ale o to viac poháriky. Turistika je pekná blbosť, ale keď musíš tak musíš tak chceš. Zostava podobná tej, keď sme sa z chaty dostali len niekoľko sto metrov sľubovala, že ... Ale nestalo sa tak a bola to naozaj turistika vo Veľkej Fatre.

Na miesto určenia sme dorazili v piatok neskoro večer a pilo sa prvý krát. Decentne, takže ráno už pred obedom sa dve vrcholové súťaživé družstvá vydali na pochod, ktorý sa mal stať nekonečným. Viac napovedia okomentované fotky oboch družstiev. Komentáre sa vám zobrazia ako hinty po prejdení myšou nad fotku. Ja len podotýkam, že sme napriek častému behu strávili na trati 9 hodín a prešli vyše 30 km. Posledné tri hodiny potme, kde náš strach z macov zaháňal jedine Janči svojím pískaním a komentovaním terénu, keďže on jediný mal čelovečku.

Dátum a čas: 15.-17.10.2010

Miesto: Veľká Fatra, hotel Smrekovica 1339 m.n.m. a okolie

Zúčastnili sa: Krb, Janka Ch., Soky, Evka, Vica, Maco Ch., Pekko, Zaki, Naďa, Jano M.

Takto vyzerala pozvánka: Pozvánka

Autor: krb

Späť

A čo sme sa naučili?

O jeleňoch: Mladému jelienkovi začnu rásť v 6. mesiaci pučnice, na ktorých do leta nasadí prvé parožie, sú to ihlice bez ružíc dlhé asi 30 cm. Toto prvé parožie zhadzuje v máji nasledujúceho roka a hneď sa mu začína tvoriť nové parožie, ktoré už má ružice a vetvy - zvyčajne je to šestorák alebo osmorák. Počas celého vývoja sú parohy obrastené hrubou prekvenou kožou, tzv. lykom. Rok čo rok nasadzuje parohy dlhšie, hrubšie, s väčším počtom vetiev. Kmeň parohu sa najprv končí hrotom, potom vidlicou a neskôr korunou. Každý rok jeleň zhadzuje parožie vo februári až apríli. Staršie jelene zhadzujú skôr, mladšie neskoršie. Vývoj nového parožia trvá asi 20 ťýždňov, takže koncom júla si už jelene vytĺkajú parožie na kroch a stromoch, teda zbavujú ho už odumretého lyka. Po 12 rokoch zvyčajne začína parožiu ubúdať sila, ubúda i počet vetiev, teda jeleň sa stáva tzv. spiatočníkom. Parohy sú vždy cennou trofejou poľovníka.

O žabách: Po ukončení rozmnožovania sa skokany rozptyľujú na letné stanovištia. Za úkryty im slúžia diery hlodavcov, štrbiny pod kameňmi a pod. Prezimujú väčšinou na suchej zemi v norách, rôznych štrbinách a pod., vzácnejšie pod vodou v bahne nezamŕzajúcich potokov a riek a v rašeliniskách.

O medveďoch: A keď to robí 'brum' tak je to určite medveď

O medveďoch vedeckejšie: Do edukacnej sekcie prispejem aspon uvodom k problematike bRUMikov:
Veľká Fatra je po Nízskych Tatrách pohorím s najväčším počtom medveďov. Okrem samíc s mladými, vedú medvede prevažne samotársky život. (Opisu zivota s mladymi sa blizsie venuje uz spomenuty clanok http://baby-web.topky.sk/Clanky/a2463-Budem-matkou-coho-sa-musim-vzdat.aspx). Medveď nie je dobrým lovcom. 85-90% jeho potravy tvorí rastlinná zložka. Na jar je to tráva (!!!). Na jeseň je medvedí jedálniček pestrejší. Obsahuje čučoriedky. Dospelý samec dosahuje hmotnosť 140-350 kg, dĺžka od nosa po chvost (???) 170-220 cm. Najkritickejším časom na stretnutie je včasné ráno a večer. Robte hluk (napr. pískanie, tlieskanie). Ak ste introvert, zaveste si na plecniak zvonček. Ako uz bolo uvedene, Macovia su znami maskrtnici a oblubuju hlavne cucoriedky a ine lesne pochutiny. Skuseni medvedologovia preto odporucaju fatranskym turistom co najskor sa tzv. procesom 'polykania' zbavit vsetkych Cucoriedkovych snov! Od Jana sprostredkujem verziu plasenia Macov pre odvaznejsie natury, ktore uz Cucoriedkovy sen odsnivali a maju na to guraz: http://www.mojevideo.sk/video/a6a8/ides_stadeto.html

Troška ubytka

wuf
sarady
izba
krb pred smrekovicou

Skupina 1, hodinu pred skupinou 2

soky, vica
na rakytov
vrchol rakytova
ada
pohlad z rakytova
cierny suter
janka a nada v trave
zaki v trave
neviem
viem
Zaki dole
chata pod borisovom
pred chatou

Zblúdivšia Skupina 2, hodinu po skupine 1

rozcvicka
mocidlo
dve ruky
snurky
zla strana
cele zle
beh
vodopad
jump
jump
cele lepsie
bazen
tajny chodnicek
paparazzi
nelesom
travou
ubocim
oslava navratu
k ciernemu kamenu
traja
trava

Meeting pod Borišovom

stretnutie
zistenie
skupina 1
skupina 2

V noci sa odvážila fotiť len skupina 2

snad
ale ano nechali
ladovec
fear
evka v lese
beh

Nedeľné šantenie

preliezka
kolotoc
centrifuga
pijeme cely den
zaki na vzduchu
detske ihrisko
vlacik
srandicky

A ešte trasa skupiny zwei

trasa